Az Alapok

2010.02.24. 11:12

Hali! 
 Mint már említettem páromnak(továbbiakban Rita) és legjobb barátomnak(GyurinaK) készült elsősorban a blog, őket akarom megtanítani festeni, de ha bárki hasznát tudja még venni és lesz érdeklődés akkor bővülni fog a tartalom. Jöhet a jogos kérdés hogy mért nem élőben tanítom meg őket festeni, nincs hozzá elég türelmem,főleg ha közben én is festek például bérmunkát. Első körben a legalapabb dolgokat venném előre mivel ők teljes mértékben kezdők, és hátha lesznek más kezdők is.
No de hagyjuk a rizsát, csapjunk bele a közepébe!!

Szükséges holmik: -Ecsetek- 2/0, 3/0, 1-2, drybrush ecset( lehet akár 100ftos is, célnak tökéletes)
                         - PVA ragasztó vagy köznapi nevén faragasztó(a fehér kefír kinézetű)
                         - Műanyagragasztó a figurák összeragasztásához.
                         - 1 db Sniccer vagyis tapétavágó.
                         - Paletta

Első lépésben a figurák részeit szépen levágjuk a keretről, célszerű a kis csapolásoknál megtenni ezt,ellenkező esetben ne lepődjünk meg ha belevágunk a figurába. Ezt a lépést lehet csiptetős fogóval is csinálni,úgy gyorsabb.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a sorjázás fázisa következik, ami annyit tesz ki hogy módszeresen átnézzük a figurát öntési hibák után kutatva, amelyek kis csíkokban fedezhetők fel a figurán. Nem egy bonyolult lépés és már ez is dob a figurán-lásd sorjázatlan festett figurák.  Általában a figura oldalán, tüskéken,kezeken, lábak között fordul elő, értelemszerűen ott ahol a 2 fél összetalálkozott. A pirossal határolt rész példa a sorjára.

 

 

Sorjázás után a figurák:

Ha úgy érezzük hogy a sorjázással megvagyunk, akkor jöhet a figurák alapozása. Amit erről érdemes tudni az hogy 2 fajta verzió a használatos(nem számolva a mindenféle festésgyorsítás céljából elkövetett alapozásokat)
1. Fekete alapozás(black priming): Előnye hogy sötét és tompa színeket fogunk kapni, ekkor érdemes használni, meg én példának azt szoktam mondani hogy a gonosz seregekhez(Chaos,Orkok,Ogrék,Dark Elfek,Nekronok). jó alapnak(ez kicsit viccesen hangzik,tudom.)Ha sok fémet, barnát, zöldet használunk, akkor ez verzió szükséges.

2. Fehér alapozás(white priming): Előnye értelem szerűen hogy élénk és világos színeket fogunk kapni, ha élénk színsémánk van akkor használjuk ezt. Például Ultramarinoknál én inkább fehérre alapoznék, semmint feketére, igaz így a kis hézagokat feketével be kell mosni, viszont a kék rikító lesz.

Létezik még számos egyéb kombó is, például a fekete alapozásra történő világosítás fehérrel, ami annyit tesz hogy a feketére lealapozott figurát felülről fehérrel is megkínáljuk(csak csínján) így a magasabb pontokon a fehér megmaradt és már az alapozás pillanatában rendelkezik a figura némi világosítással.

Természetesen alapozhatunk ecsettel is,ez esetben egy nagyobb ecsettel vigyük fel a figurára a kívánt alapszínt, nem kell hogy 100%osan fedjen, bár én törekszem a minnél jobb alapozásra. Alapozónál arra kell ügyelni hogy körülbelül 20cm-ről fújjuk a festéket, előtte jól rázzuk fel(1 perc) és alapozás közben is folyamatosan rázzuk a kezünkbe az alapozót amellyel föl-le-jobbra-balra mozgatással terítsük szét a figurán a festéket.
Hagyjuk száradni, 10-20 perc elég, de a biztonság kedvéért többet is lehet várni, ha ezzel megvagyunk,akkor nézzük át a figurákat,ahova nem került a festékből, ott menyjünk át a felületen és készen is van ez a lépés.

 

Ha ez megvan akkor nekieshetünk a figuráknak a kívánt színekkel, itt viszont ügyelni kell a harmóniára, csak olyan színeket használjuk amelyek jól megvannak egymással, ellenkező esetben az összkép ronda lesz, én is jártam sokszor így amíg Maxx felnyitotta a szemem.
Célszerű jól átgondolni a festést és a színeket, mi-hova mert így elkerülhető az újrafestés.Erre a legjobb segítség a színkerék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Itt kis kitérő az alaptechnikák felé amelyek gyakorlásával gyorsan és könnyedén lehet szép figurákat festeni. Mindenek előtt azt megjegyezném hogy sose essünk pánikba attól ha festéskor más részekbe belefestünk, ugyanis azt bármikor lehet javítani,főleg ha olyan meghatározott rendszer alapján dolgozunk amelyben belülről haladunk kifelé a figurán így csak azok a részek lehetnek festékesek amelyeket később fogunk megcsinálni.
( Például szárazecsetelést célszerű mindig előrevenni).

 

Drybrush avagy szárazecsetelés: Az egyik legkönnyebben elsajátítható technika, olyan felületeket lehet hatékonyan kezelni, amin sok a kiemelkedő részlet.(Stark szavaival élve).
Leggyakrabban használt technika a szőrmék, láncingek,hajak, bőr  árnyalására. 
Példa: láncing festése:  Fogunk egy ecsetet(amiért nem kár, lényeg hogy száraz legyen), belemártjuk a kívánt színbe(itt értelemszerűen a fémszínbe) ronggyal vagy papírzsebkendővel esetleg kezünkön kitöröljük a nagy részét a festéknek,mindaddig amíg már épphogy csak megfogja a kezünket . Ezután a kívánt felületet átkenjünk az ecsettel és a megmaradt festék a kiemelkedő részeken meg fog tapadni, ezután mossuk ki az ecsetet!. Ezután át lehet még menni a felületen egy világosabb fémmel is, de itt figyelni kell rá hogy már csak a magasabb részekre jusson belőle.(képzeljük el hogy ha sütne a nap hol lenne tőle világosabb a felület). 
Ha ezzel megvagyunk egy bemosással eltompíthatjuk a felületet,ami így sokkal simább és szebb lesz, ebben az esetben 1 fekete bemosással.---> Bemosás: Lehet készen is kapni a hobbyboltokban viszont akár mi magunk is könnyedén készíthetünk: A lényeg az hogy egy nagyon híg festéket kell képeznünk,ami majd beül nekünk a mélyedésekbe, ezt célszerűen 1 rész kívánt színű festékkel, 1 rész faragasztóval és 7-8 rész vízzel oldhatjuk meg. Akkor jó a washunk állaga ha a kirakott felületen "elfolyik" ha palettán dolgozunk, akkor visszafolyik a perem széléről.

A drybrusht lehet alkalmazni simán a felületre vagy pedig már meglévő szín világosítására---> pl a haj: Mondjuk barna hajat szeretnénk festeni, felvisszük az alapszínt(lényeg hogy sötét legyen, Dark Flesh vagy Bestial brown árnyalat, ezután átszárazecseteljük a felületet világosabb barnával, pl Snakebite leather, ha tovább akarjuk bonyolítani akkor  lehet további világosításokkal átmenni a magasabb pontokon, ha megvagyunk ezzel akkor megint csak a bemosás jön amelyet az alapszínből képezünk(dark flesh, bestial brown).

 

 

 

 

 Layering(rétegelés): Ez sem bonyolult technika, a lényege az hogy az adott felületet úgy világosítjuk meg hogy az adott szín minnél világosabb változatait visszük fel úgy hogy mindig hagyunk 1 vékony csíkot az előző árnyalatból, így ha ügyesek vagyunk akkor kapunk 1 szép átmenetes felületet ami baromi jól fog mutatni. Ennek van gyorsabb változata is(eleddig ezt preferáltam), ahol a kezdő színre a legvégő árnyalattal megyünk rá,messziről jól fog mutatni,közelről már kevésbé.Megjegyezném hogy híg festékkel kell dolgozni.
Példa a technikára: Orkok páncéljának a kékje. 
Regal Blue lesz az alap amelyet száradás után feketével átmosunk(vagy alapból feketével kevert verziót viszünk fel,teljesen mindegy) a cél hogy sötét legyen, miután ez megvan tiszta Regal Blue-val ráfestünk a felületre olyan formán hogy az előző színből hagyunk a széleken. Ezután Regal Blue és Enchanted Blue keverék következik(70-30 arányban) amelyet az előző lépésben megfogalmazottak szerint felviszünk, ezután jöhet még 1 kis Enchanted Blue a keverékbe, felvisszük, és ezt mindezt addig folytatjuk amíg tiszta Enchanted Blue-ig el nem jutunk,de akár még tovább is világosíthatunk, ez már egyénfüggő. Ha készen vagyunk akkor az alapszínnel átmoshatjuk a felületet,ártani nem árt csak elég híg legyen a festék.


 

Első körben ennyi jutott hírtelen eszembe, ha van még valami akkor kiegészítem, és bővítem majd a blogot egyéb technikákkal ( rozdsa készítése, oxidáció.)
Külön bejegyzésben bemutatom majd a könnyű és hangulatos talp elkészítésének módját is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fessagoblinkalozzal.blog.hu/api/trackback/id/tr771786249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2010.02.24. 13:00:42

Hiánypótló ez a blog.Gratulálok! Remélem hamarosan igazán sok olvasód lesz...
Csak így tovább!

goblinpirate 2010.02.24. 13:45:05

Köszi Vihar, remélem azért 4-5 állandó olvasóm lesz azért,ha ezt elérem már megérte, bár mindenképp megérte(Rita+Gyuri miatt).
Hiányoltam hogy nincs kifejezetten kezdőket oktató blog és kicsit idegesítő mikor topicokban kérdeznek valamit ami már volt és vissza kell 8-10 oldalt keresni,így csak 1 link ha éppen itt megtalálható a dolog, ezt majd igyekszem megoldani, maximum kérek segítséget.

Tsuneo 2010.02.24. 20:44:46

Szia Tippi! Nagyon tetszik az oldal és az, hogy egyértelműen és egyszerűen írod a dolgokat. Várom a folytatást. Az orkjaim pedig gyönyörűek lesznek! ;)

EdE 2010.02.24. 22:17:57

Na az uccsó képen láthetó orkokról majd valahol jó lenen egy közelebbi világosabb kép a páncélona zöld és barna foltok érdekelnének igazából hogy s mint készültek és miből...

goblinpirate 2010.02.24. 22:53:43

@EdE: Ha készen lesznek csinálok róluk 1 leírást lépésről-lépésre, meg vaku nélkül,ezek sajna azzal lettek lekapva.
Hogy miből?:D Festékből:) De majd folyt köv

Gothcat 2010.02.24. 23:31:46

Hali, megjött az asszony:D nekem is tetszik és köszi a fáradozásaidat!:) És igyekszem én is magambaszívni a festékek és az ecsetek hatalmát:D veled biztos sikerül. Az Ogrék miatt meg Imádlak nem hittem, hogy annyit odaadsz nekem:$ de legalább lesznek rózsaszínseggű Orkjaim :D vihííí kis futárokkal. puszi és így tovább

goblinpirate 2010.02.25. 00:48:24

@Gothcat: Szívesen majd összehozzuk a festést is:P. Kijavítalak: Rózsaszínseggű Ogrék és nem futárokkal hanem kis segédekkel, kis Gnoblárokat ne bántsd, aranyosak és nagy az orruk:).

Gothcat 2010.02.25. 06:43:16

Értettem parancsnok:) Jövő hétvégén elkezdheti okításomat.

goblinpirate 2010.02.28. 19:59:34

@sendiel: Szia! Természetesen bővülni fog tovább az oldal,már dolgozom rajta.

perp 2010.03.09. 10:35:01

Üdv! A hiányos tudású festők nevében is (ideértve saját magamat) köszönöm a blog indítását. Remélem az összes alaptechnikát bemutatod nekünk. Tényleg hiánypótló a blog.

GoblinPirate 2010.03.09. 11:57:05

@perp: Szia! örülök hogy azért van aki hasznát veszi a blognak, ez volt a cél:).
Igyekszem minnél jobban bemutatni az igényelt technikákat.
süti beállítások módosítása