Pózolj temetőben!

2011.05.03. 21:48

Szépjóestét mindenkinek!

Hosszú idő után úgy döntöttem, hogy újra készítek egy kis talpazós tutorialt (no meg meglovagolom én is az aktuális divathullámot a Malifaux cuccokkal). Lényegében hasonló módszerrel készítek szinte minden figurám alá talpat.

No lássuk!

Hozzávalók:
- levegőre keményedő gyurma
- pillanatragasztó
- PVA ragasztó
- salak
- no és persze a talpak, figurák, illetve az egyéb kiegészítők a talpra (esetemben: két sírkereszt, egy koporsótető, egy fotómaratott kerítésdarab és egy ásó valamelyik IG dobozból)
- szerszámok: fúró, csipesz, ecset, csípőfogó, stb.

1. lépés

A levegőre keményedő gyurmával feltöltöm a talpak mélyedéseit, ilyenkor nem probléma, ha egyenetlen lesz a felszín, legalább természetesebbnek hat majd. A gyurma vizes kézzel könnyel formázható, bár hátránya, hogy általában a talp szélére is kerül belőle bőven, ezt vizes zsebkendővel szoktam eltávolítani.
Ezután rövid ideig (5-10 perc) száradni hagyom, hogy ne legyen annyira maszatolós a későbbi lépésekben, de még formázható maradjon.

2.lépés



A száradás után a különféle kiegészítőket (a képen pl. egy sírkereszt, az alja gombostűvel feltüskézve) belenyomom a talpba, hogy bejelöljem, hogy hol kell majd megfúrnom a talpat.


3.lépés

A kijelölt helyen a talpat megfúrom, újabb rövid száradás következik.

4.lépés

Az előző két lépést eljátszom az összes talpon, ezután beragasztom a helyükre a kiegészítő elemeket (mindkét oldalról, a lyukba is nyomok egy kevés pillanatragasztót, és a talp alja felől is beragasztózom a gombostű kilógó részét az extra stabilitás miatt)

5.lépés

Ez a lépés lényegében az előző kettő megismétlése, csak a figurákkal. Itt főleg arra kell figyelni, hogy a nem "feltüskézett" figuráknál érdemes nagyobb bemélyedést csinálni a talpra, hogy stabilabb legyen.
 

6.lépés

Egy kis pihenő előtt ez az utolsó lépés, a figurák felragasztása. Ezután minimum 3-4 óra időt érdemes hagyni, hogy a gyurma teljesen kiszáradhasson.

7.lépés

Itt kell előszedni a második fázishoz szükséges dolgokat: salak, PVA ragasztó, ecset.
A gyurmás felületeket vékonyan bekenem ragasztóval, vigyázva arra, hogy a figura talpára/kabátjára/egyéb részére lehetőleg ne jusson. Ha mégis sikerült összekenni, vizes zsebkendővel letörlöm.

8.lépés

Egy salakkal feltöltött tálkában bokáig "elsüllyesztem" a figurát, és 2-3 percig benne hagyom. (igazából ez az az időtartam amit soha nem szoktam kivárni, addig marad amíg lekenek még egy-két talpat, mert háromnál több nem igazán fér el kényelmesen a dobozkámban)

9.lépés
Legalább fél-egy óra száradást várok, ezután a figurákat fejjel lefelé fordítom, és a talp aljának pöckölésével leszórom róla a felesleges salakot. Festés előtt még érdemes pár órát várni, hogy a ragasztó teljesen megkössön.

Ennyi volna, kész is a talpazás!
A kész talpak:

Remélem hasznos volt ez az írás, jó talpazást mindenkinek!

Tiszteletem!

                 NightseeR / Alexei

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fessagoblinkalozzal.blog.hu/api/trackback/id/tr732875684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goblinpirate 2011.05.03. 22:23:23

Nagyon jóféle!
Épp ma gondolkoztam hogy hogyan s miként tudnék jópofa temetős talpakat kreálni, hát megkaptam rá a választ elég hamar:D.
Ügyes vagy mint mint, keep up the good work!
És ajánlom hogy a festésről is felrakj valamit!:D:D.

goblinpirate 2011.05.03. 22:25:15

Nagyon jóféle!
Épp ma gondolkoztam azon hogy hogyan s miként tudnék a figuráimhoz jópofa temetős talpakat kreálni, elég hamar megkaptam a választ:D.
Ügyes munka,mint mindig,keep up the good work!
Festésről is kérek majd postot!

NightseeR 2011.05.03. 22:36:17

Festésről nem biztos, hogy bővebb dolgot tudok majd felrakni, haver még nem döntötte el, hogy ő festi, vagy inkább igénybe veszi a festési szolgáltatásomat :)
No de majd hamarosan jön talpazós cikk Colette-ék csapatáról (a fotók már megvannak hozzá), mivel az a sajátom lesz, ezért a festésről is írok majd bővebben.

xorand_ht 2011.05.04. 13:19:03

Csak a Trollok legyenek meg valamikor :) Amúgy ez nem az a csapat amivel a MAC már játszott a múltkori HÉT-en?

Viharmadár, Vihar 2011.05.04. 14:14:58

A gyurma simán el van a papírba csomagolva? Nem köt meg?

NightseeR 2011.05.04. 20:04:46

xorand: a-a, ez nem MAC csapata :)
Vihar: a gyári csomagolásában van simán, körülbelül 4 éve, nem igazán vettem észre állagváltozást szerencsére (bár használat előtt érdemes kicsit beáztatni).
süti beállítások módosítása