Nos Hol is kezdjem? Először is, elmagyaráznám elméleti síkon a 2 "páncél roncsoló" technikát és utánna rátérünk a figurákra.
 

Rozsda: Sok féle verziót használnak, van 3 lépéses,van 9, ha gyorsan akarunk látványos verziót alkotni akkor lehetséges megoldás lehet az általam eszközölt változat vagy a már említett 3 lépcsős. 
 Kell hozzá egy agyonhasznált ecset---> Vagy egy sok szárazecsetelést megélt ecset vagy egy olyan kell amelynek levágjuk a szőrét a tövéig.

 

 

Mindkét ecset megfelel a célra, hatékonyságban inkább a levágott hegyű a jó, a másiknál esély van rá hogy belefestünk oda ahova nem kellene vagy túl nagy lesz a rozsásított felület,bár én bevallom azzal dolgoztam:).
Szükséges színek: Vermin Fur, Blazing Orange, Fiery Orange és egy Vallejo Sepia Wash vagy fekete Wash.

Amit én csináltam:Miután a figurát lealapoztuk feketére, szárazecseteljük át sötét fémmel(esetemben Gunmetal Metal), miután ezzel megvagyuk fogjuk az ecsetünket és szépen ide-oda rányomkodjuk a felületre(nem festünk vele, nyomkodjuk szó szerint).
innentől a lépések megegyeznek a rétegeléssel---> Vermin Fur az első színünk,ide-oda "felpöttyözzük" , miután megszáradt jöhet a Blazing Orange,rápöttyözzük a Vermin Fur-ra, ügyelve arra hogy maradjon a Vermin Fur-ból is látható rész. Ezután következik a Fiery Orange réteg,itt szintén ügyelve az előző rétegre.  Miután ezzel megvagyunk fogjuk szépen magunkat és kikeverünk a Sepia washból 1 híg verziót( azért szükséges még tovább higítani vízzel-glaze-el mert alapjáraton nagyon erős). 
A higított verzióval kenjük át a fémfelületet, így szépen betompítjuk és jól fog mutatni, én 2x mostam át. Ha valakinek jobban bejön akkor feketével is átmoshatja vagy ki lehet próbálni más barna vagy fekete/szürke alapú wash-okat is(Ogryn Flesh, Devlan Mud, Gryphon Sepia),innentől ez már az egyéntől függ.

 

 

 

 

 

 

Coolminis könyvből a 3 és 9 lépéses változatok:
3 lépéses: 1. Alapozz feketére ; 2. Dark Metal Szárazecset ; 3. Fiery Orange-al vagy valamilyen más világosabb naranccsal belenyomkodsz a felületbe.
9 lépéses: 1. alapozz feketére; 2. Tin Bitz szárazecset, 3. Nagyon halvány Boltgun Metal szárazecset, 4. Nyomkodj a felületre Scorched Brownt, 5. Rétegelj a Scorched brown-ra Dark Flesht, 6. Rétegelj rá Fiery orange-ot, 7. Mosd át valamilyen tetszőleges barna ink-el, lényeg hogy erős legyen(Vallejo Sepia).  8. Fesd Vissza Fiery Orange-el, 9. Húzd ki az éleket Mithril Silverrel( fegyvernél, vállapnál, csatoknál,szegecseknél) teljes testpáncél-nál nem hiszem hogy szükség lenne erre.
Ez a technika ki is lőve.

Oxidáció készítése: Pofon egyszerű a dolog, kell hozzá egy rikító zöld és egy rikító kék szín( Például Enchanted Blue és Scorpion Green). ebben az esetben én Enchanted Blue-t, Gretchin Green-t és világosításnak Sunburst Yellowt használtam. a 3 színből kevertem egy kotyvalékot, amikor már elég rikítós kékes-zöldet kaptam, jól felhigítottam és ide-oda felfestettem a felületre. Mivel elég híg volt ezért 3 rétegben fedett úgy ahogy, miután megszáradt a felületem, raktam a keverékhez még több sárgát és a világosított verzióval átmentem a felületen újra(lényegében ez is rétegelés), miután megszáradt átmostam a páncélt ismét barnával( azt is lehet hogy a rozsdásítás után ezt a lépést vesszük előre és utánna mosunk be).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még kopottságot próbáltam csinálni a páncélra, az annyira jól nem sikerült, de leírom annak is a képletét.
Fogunk 1 blisterből kiszedett szivacsot,tépünk belőle 1 darabot,belemártjuk a feketébe, ide-oda felvisszük a felületre, ezután megismételjük a lépést csak most Sötét fémmel,olyan formán hogy hagyunk vissza a feketéből, és kész a kopottság, persze ez 1 gyors verzió.

 

 

Páncél kékje: Alapnak összekevertem Feketét és Regal Blue-t, ezután jött a tiszta Regal Blue réteg( ügyelve hogy az előző réteg széle megmaradjon), ezután jött Regal Blue és enchanted Blue keveréke(2-1) ezután több Enchanted a keverékbe(1-1) ezután tiszta enchanted Blue és a végén visszamostam Regal Blue-val, lényegében rétegelés és bemosás,semmi extra.

 Szarvak: Ez is szintén sima rétegelés volt, kicsit durvább verzióban. Alapja Snakebite leather volt, erre jött egy réteg Kommando Khaki és arra fehér, miután kész lett bemostam Devlan Mud-al és kész is lett.
 

Bőr Festése: Szintén rétegelés, viszont itt lehet nagyobb felületet hagyni az előző rétegből, van ahol kifejezetten jól mutat így is.
Az alap feketével kevert Orkhide Shade, ez lett világosítva tiszta Orkhide Shade-el, Aztán Orkhide Shade és Knarloc Green keveréke(2-1), ezután még több Knarloc Green a keverékbe(1-1) és ezután kihagytam a tiszta Knarloc Green-t, helyette Knarloc Green és Gretchin Green keveréket vittem fel(2-1) és utánna még több Gretchin greent a keverékbe(1-1). Végjátékként Gretchin Green-el bemostam a felületet.

Ezután a szíjakat kihúztam Vermin Fur-al, aztán Vallejo Sepia-val bemostam őket, a fülbevalókat és egyéb fém bitz-baszokat pediglen megfestettem fémmel és száradás után bemostam feketével.
 

Talp: Kicsit butított verziót kreáltam,utólag esett le hogy sokkal szebb is lehetett volna, no mindegy, mindkettő verziót leírom.
purián verzió: Lefestettem Knarloc Green-el a talpat,hagytam száradni,lekentem pillanatragaccsal(PVA elfogyott) aztán megszórtam műfűvel azt szebb jövő.
szebb verzió: Miután lefestettük az alapot zöld-el és az meg is száradt, lekenjük PVA-val fogjuk a kövünket(tökmindegy hogy gws vagy madárhomok, lényeg h kisszemű legyen) és megkínáljuk vele a base-t. Azért jobb PVA-val ragasztani a követ mert miután megszáradt be kell mosnunk barna tintával(Vallejo sepia) és a bemosó és a ragasztó reakcióba lép egymással és élethűbb föld effektet kapunk.
Miután megszáradt a wash, valamilyen sárgás-barnával átszárazecseteljük nagyvonalúan A követ, ügyelve arra hogy a 4-5-6-7-8-23456 órás festésünket ne barmoljuk össze mert abból csak idegösszeroppanás lenne, szóval csak óvatosan, célszerű kisebb ecsettel:).
Ha ez megvan a kő nagy részére jöhet PVA és megszórjuk egy szép adag fűvel, ha megvan megfújkáljuk(ettől felállnak a fűszálak), hagyjuk megszáradni, ha megszáradt és még pofásabbra szeretnénk csinálni a talpat akkor ecsettel vagy fehér alapozóval ügyeskedhetünk csíkokat fűre, ezzel imitálva a stadion gyepét.
Alapozónál egy belül kivágott sablonra lesz szükség(kis csík ahol majd átjut a festék,de csak ott!), viszont maszkírozzuk el a figurának azokat a részeit amelyeknél esély van hogy belefesthetünk(papírlap akármi jó csak maradjon ott a fújás időtartama alatt).
Ecsettel meg csak szimplán ráfestjük a fűre a csíkot, viszont nemtudom mennyire kell higítani, mennyiszer kell átkenni.

Hát körülbelül ennyi lenne ez a festés,ahol nem csatoltam képet ott sorry, néha elfelejtettem kattolgatni,belemerültem a festésbe:).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fessagoblinkalozzal.blog.hu/api/trackback/id/tr681789353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdE 2010.03.01. 07:59:39

Na jól van akkor már ezt is tudom bár sejtettem hogy a rozsda az stipling(felpöttyözős) technika lesz illetve a zöld részeket is sejtettem de a közösség ismét gazdagodott egy cikkel:)!
Amúgy a felpöttyözésnél én először ha nem fém felületre nyomom hanem mondjuk az orkoknál oly gyakran előforduló piros színre akkor először bolgun metalal pöttyözök majd aztán a barnák sárgák stb...

goblinpirate 2010.03.01. 14:37:09

@EdE: Persze evidens hogy ha nem fém felületre visszük fel akkor azt is oda kell imitálni:) De azért használhatóra sikeredett ez is szerintem:P.

Tündércafat 2010.03.01. 16:20:29

Általam használt rozsda-technika: Vallejo gunmetal grey-t használok alaprétegnek minden fehérfém felületnél, így annál is, ami rozsdás lesz. Erre barna wash megy, majd kiteregetem magam elé a barna, vörös és narancs festékeimet, és kotyvasztok valami téglavöröses-szerűt. Ezt szárazecsettel festem fel elsősorban a fém eresztékeihez és illesztéseihez, ahonnan általában a rozsdásodás meg szokott indulni, ízlés szerinti mintázatban terítve a felületre. Következő lépésként narancssárgával (VMC Clear Orange)kicsit tovább világosítom a rozsdaszínt, szárazecsettel felfestem. Ismétel, egészen addig, amig világosabb rozsdám lesz, mint szerettem volna. Ekkor mégegyszer átfestem barna (devlan mud) wash-al.

rézpatina: Egyik kedvenc festékem az összes közül a Citadel dwarf bronze (ami amúgy vörösréz színű), ezzel szegélyezem az összes káoszűrmarinom páncélját. Csak ugye némelyeket megáldott Nurgle, és a csilli-villi rézszegélyt sem hagyta érintetlenül. A leendő patinás szegélyt Citadel hawk turqoise-re festem először, majd ennek sötétbarnával (VMC german camouflage brown)enyhén módosított változatával szárazecsetelem, végül a dwarf bronze, szintén szárazecsettel. Leheletnyi zöld (thraka green) wash kellemesen avíttas hatást kölcsönöz neki 30 centiről.

Remélem segítetten ;)

A kezelhetetlen szárazecset-függésem egyébként Ede hibája, ő mutatta meg a benne rejlő lehetőségeket :P

naam 2010.03.01. 16:40:40

Üdv!
Majd lesz olyan hogy például lépésről lépésre lefényképezel egy figurát, vagy olyan hogy hogyan lehet a marinoknak világító hatású szemet csinálni?

goblinpirate 2010.03.01. 17:00:40

@cruxterminatus: Szia! Persze hogy lesz lépésről léppésre festés,elég sok, csak ne felejtsek el fényképezgetni:) Marinos világítós szemeket meg majd rakok fel következő bejegyzésbe:).

goblinpirate 2010.03.01. 17:04:16

@Tündércafat: Az általad vázolt mód is jó, a rézpatinát majd kipróbálom, lehet majd Space Wolfokhoz.

A szárazecsetelést meg amint látod,énis sokat használom,hasznos kis technika:)

EdE 2010.03.02. 12:08:42

@Tündércafat: Értem szal az én hibám mert elrontottalak már az elején :D!Pedig nem csinálod rosszul amit csinálsz és ha ez szárazecsettel megy akkor csináld azzal:)!
Amúgy azért az a blending próbálkozás ott veszprémben vicces volt XD!Sztem ha nagyon unatkozol gyúrjál rá arra :)!
süti beállítások módosítása